Jeśli tak jak ja niemalże każdego dnia zadajecie sobie pytanie: Co na obiad? To mam dziś coś dla Was! Oto 14 przepisów blogerek kulinarnych na szybki obiad z mięsem i bez mięsa, czyli dla każdego coś dobrego! Bierzcie, gotujcie i zajadajcie!
Miałam kiedyś pomysł, aby stworzyć plan obiadów na cały tydzień, a co za tym idzie listę zakupów, która pozwoli mi ten plan zrealizować. Kilka razy mi się to udało i było to ogromne ułatwienie życia. Wstawałam i wiedziałam co mam robić. Jednak bardzo lubię próbować nowych rzeczy, a moje menu jakoś mi się przejadło. Wtedy powstał w mojej głowie nowy plan, że któregoś dnia poszukam w Internecie przepisów na szybkie i smaczne obiady. Niestety, jak pewnie wiecie, są takie rzeczy, które mogą zaczekać do bliżej nieokreślonego jutra. To była właśnie taka rzecz. Stąd pomysł na ten wpis.
Poprosiłam kilka blogerek kulinarnych o inspiracje na szybkie obiady dla mam, które mają dużo obowiązków i nie chcą mówiąc potocznie „stać przy garach”. Sama należę do grupy kobiet, które za bardzo gotować nie lubią. Gotuję, bo chcę, aby moi bliscy zdrowo jedli, ale często brakuje mi pomysłów i czasu na szukanie nowych. Jednak bardzo lubię nowe smaki, wtedy o wiele chętniej spędzam czas w kuchni.
Dziś mam dla Was przepisy na smaczne, zdrowe i co najważniejsze szybkie obiady. Część z nich możecie zrobić już teraz, a niektóre to inspirację na wiosnę i lato, ale czas szybko mija, więc już niedługo znowu będzie w czym wybierać. To co gotujemy?! Ja z pewnością spróbuję i dam znać w komentarzu pod tym postem, do czego zachęcam również Was 🙂
Wszystkim dziewczynom, które przesłały mi swoje propozycje bardzo dziękuję za kulinarne inspiracje i udostępnienie zdjęć z Waszych blogów.
Przepisy Anety Warownej autorki bloga Kolorowy Przepisownik.blogspot.com, mamy dwóch dziewczynek, która swojego bloga założyła, żeby jak sama pisze: „nie zwariować w domu, nagle odcięta nieco od towarzystwa, ludzi, pracy…” Każdy znajdzie tu coś dla siebie – są przepisy tradycyjne, nowoczesne, wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe i dla najmłodszych…
2. Kurczak w sosie brokułowo-serowo-śmietanowym
3. Potrawka z kurczaka z kuskusem i warzywami
4. Makaron z tuńczykiem i pomidorkami – szybki obiad bez mięsa
Składniki:
– 200 g spaghetti (w oryginale bucatini)
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 duża papryczka chili
– 2 fileciki anchovy
– 200 g pomidorków wiśniowych
– puszka tuńczyka w oleju (180 g)
– 1 łyżka drobnych kaparów
– sok z połowy cytryny
– 100 g rukoli
– sól, pieprz
– oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
5. Sycylijskie fusilli – szybki obiad bez mięsa
Składniki:
– 250-300 g ulubionego makaronu (u mnie fusilli, ważne aby był karbowany, aby sos dobrze na nim „osiadał”)
– 250 g pomidorków koktajlowych (sądzę, że zwykłe pomidory też będą się nadawały, ale muszą być dojrzałe, a chyba najlepsze były by prawdziwe polskie, słodkie, polne;) )
– 25-30 g rodzynek
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki kaparów (czubate)
– 50 g mielonych migdałów
– 60 ml oliwy extra virgin
– liście z pęczka bazylii (kilka zostawić do dekoracji)
– sól i pieprz
– parmezan (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
6. Pulpeciki cynamonowe w sosie pomidorowym
Składniki:
Na pulpeciki:
Pulpecików:
W misce dobrze wyrobić mięso ze wszystkimi przyprawami. Zwilżyć wodą dłonie i formować małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć pulpeciki aż będą rumiane. Zdjąć z patelni i odstawić.
– 2 jajka
– 3/4 szklanki płatków owsianych (10 łyżek)
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
Sposób przygotowania:
Podajemy z ulubionymi dodatkami – owocami, jogurtem, orzechami, syropem (choć taka wersja może okazać się za słodka).
– 150 g brokuła
– 100 g cukinii
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka pestek z dyni
– sól, pieprz
– słodka czerwona papryka
– czosnek granulowany
– 1 mała biała cebula
– 1 duży pomidor
– 1/2 czerwonej papryki
– 1 woreczek kaszy jaglanej
– zioła prowansalskie
– curry
– sól
– pieprz
– 1 łyżka oliwy/oleju
– pół pęczka szczypiorku
W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i również siekamy w kostkę. Dodajemy warzywa do kurczaka, zmniejszamy ogień i przykrywamy na około 15-20 minut, aż papryka zmięknie. Wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, doprawiamy dwoma łyżeczkami curry i mieszamy. Rozkładamy na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
10. Krem z pieczonych pomidorów i papryki
Składniki:
– 1 kg pomidorów
– 2 czerwone papryki
– 1 czerwona cebula
– 5 ząbków czosnków
– sól
– pieprz
– chili
– 150 g sera feta
– świeża bazylia
– 350 ml bulionu
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
W międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Papryki przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze skórą do góry.
Pomidory kroimy na połówki, wykrawamy twarde części i kładziemy na blaszce (tym razem skórką do dołu). Cebulę obieramy i kroimy na połowę i dodajemy do warzyw razem z ząbkami czosnku w łupinkach. Pieczemy razem przez pół godziny.
Jeśli po tym czasie papryka nie jest mocno spieczona (czarna skórka) – zostawiamy ją jeszcze na parę minut w piekarniku. Resztę warzyw zdejmujemy z blachy. Kroimy na mniejsze kawałki pomidory i cebulę, łuskamy czosnek z łupin i wrzucamy do garnka. Gdy papryka „dojdzie” wrzucamy ją na około 10 min. do jednorazowej reklamówki i szczelnie zawiązujemy. Po tym czasie bardzo łatwo ściągamy z niej skórkę i dodajemy do reszty warzyw. Zalewamy je gorącym bulionem i miksujemy za pomocą blendera.
Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Podajemy gorący krem z pokrojoną w kosteczkę fetą i listkami bazylii.
Sposób przygotowania:
1. Wstawiłam do gotowania makaron zgodnie z poleceniem na opakowaniu (8 min)
2. Orzechy rozdrobniłam i uprażyłam na suchej patelni.
3. Na kilku kroplach oliwy podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę, a następie dodałam gruszki w tej samej postaci.
4. Kiedy gruszki zmiękły dodałam śmietankę, orzechy i ser pokrojony w kostkę.
5. Mieszałam aż do roztopienia się sera.
Zjadłyśmy ze smakiem posypane natką pietruszki, ale następnym razem użyjemy świeżej bazylii lub kolendry.
12. Pesto pietruszkowo-migdałowe – szybki obiad bez mięsa
Składniki:
– 2 pęczki natki pietruszki
– 100 ml oliwy z oliwek
– 50 ml lekko podprażonych migdałów (garść)
– łyżeczka soku z cytryny
– pół łyżeczki soli oraz czarny pieprz
– ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
1. Podprażyłam na suchej patelni płatki migdałowe (aż zaczęły brązowieć).
2. Wszystkie składniki zblendowałam.
13. Francuski ślimak z jarmużem – szybki obiad bez mięsa
Powiedzmy sobie szczerze – jarmuż i inne zielone rośliny to nie jest to, co dzieci lubią najbardziej. Ale można wykorzystać potencjał, jaki daje ich kolor, żeby uatrakcyjnić danie. Moje dzieci uwielbiają zielony makaron (spaghetti z jarmużowym pesto), zielone babeczki (muffiny z jarmużem i bananami), a ostatnio polubiły też – ślimaka.
Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 200 g twarogu
– 60 g liści jarmużu
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka jogurtu greckiego
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa
– jajko roztrzepane z łyżką mleka
– sezam i czarnuszka do posypania
Sposób przygotowania:
Liście jarmużu dokładnie myjemy i odcinamy twarde łodyżki. Wkładamy je do pojemnika malaksera i miksujemy, aż się rozdrobnią. Dodajemy twaróg, czosnek, jogurt i ponownie miksujemy, aż całość osiągnie jednolitą konsystencję. Doprawiamy do smaku.
Ciasto francuskie kroimy na trzy równe pasy, wzdłuż długiego boku. Masę jarmużową przekładamy do woreczka, odcinamy końcówkę i wyciskamy masę na środek każdego z pasów ciasta. Składamy pasy, tak żeby utworzyły rulony z masą w środku.
Przekładamy rulony na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając je łączeniem do dołu. Tworzymy kształt ślimaka, zaczynając od środka. Gotowego ślimaka smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy sezamem i/lub czarnuszką.
Pieczemy w 190 stopniach przez 35 minut, do zezłocenia.
Przepis Karoliny Lisickiej autorki bloga ProjektuJemy Zdrowie.pl, propagatorka zdrowego stylu życia i specjalistka ds. marketingu. Prywatnie także mama dwóch wspaniałych maluchów, miłośniczka zdrowych deserów i… gier komputerowych oraz planszowych.
14. Ekspresowe ProZdro Kaszotto – szybki obiad bez mięsa
Na talerz wykładamy umytą roszponkę i nasze kaszotto. Na wierzch rozdrabniamy fetę i całość posypujemy kiełkami brokuła (świetnie się sprawdzą również kiełki lucerny). Opcjonalnie możemy nasze danie polać łyżką oleju lnianego lub innego zdrowego tłuszczu. Czas wykonania: około 20-30 minut.
Możliwe modyfikacje:
Jeżeli Ty lub Twój mąż na widok bezmięsnego obiadu uciekacie z krzykiem, to można do kaszy dodać (na początku gotowania) pokrojoną w kostkę, lekko podsmażoną pierś z indyka lub z kurczaka z dobrego źródła.
Mam nadzieję, że powyższe przepisy na szybki obiad przypadną Wam do gustu. 🙂 Jeśli tak, dajcie znać w komentarzu. Bardzo dziękuję wszystkim dziewczynom współtworzącym ten wpis! Ratujecie obiad innym mamom! 🙂
Chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami? Dołącz do newslettera MamaSpace zapisując się w okienku u góry strony. Bądźmy w kontakcie również na Facebooku. Polubisz mnie? 🙂
Przeczytaj również:
Fajny, wpis. Cieszę się, że mogłam być jego cząstką 🙂 myślę, że takie zestawienia będą się cieszyć powodzeniem, bo to super ściągawka, gdy brak pomysłów na szybki obiad 🙂
Bardzo fajny 😉 i ja bardzo dziękuję w imieniu swoim i innych mam 🙂
Kluseczki kładzione bananowe pycha! Delikatne w smaku, lekkie i ten bananowy smak! Polecam 🙂
Właśnie wypróbowałam kolejne przepisy: Kurczak w sosie brokułowo-serowo-śmietanowym, Bananowe placuszki owsiane, a dziś Makaron w sosie orzechowo – gruszkowym z serem pleśniowym, u mnie wersja z kurczakiem. Szybkie i pyszne dania, spróbujcie koniecznie 🙂
Bardzo fajne pomysły na obiad. Podeśle je mojej siostrze ona dużo gotuje. Ja teraz korzystam z cateringu dietetycznego który zmalałam na stronie https://dietly.pl jeśli ktoś szuka firmy która będzie dla was gotować to koniecznie odwiedźcie tą stronę. Ja polecam serdecznie.